Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pillangó-parádé /tanfolyam/

2008.01.06

 

SAJÁT KEZŰLEG
ÚJRA PATCHWORK! PILLANGÓPARÁDÉKönnyen megvarrható a képünkön látható pillangós falikép. Készülhet takarónak is, vagy szólóban díszíthet egy-egy pillangó párnát, táskát, ahogy tetszik. Minél tarkábban varrjuk, annál vidámabb lesz. Díszíthetjük - mint modellünk mutatja - szalagokkal. Ezek praktikus célt szolgálnak: elfedik a két anyag összevarrásánál keletkezett vonalat. Egyszerűsíthetjük, amennyiben a felső szárnyakat is csak egy anyagból varrjuk.
A pillangók varrása lépésről-lépésre: anyagainkat beavatjuk, vasaljuk. Az ábrán látható sablonokat rajzlapvastagságú papírra rajzoljuk. A sablonok természetesen tetszés szerint nagyíthatók. Ahány pillangót varrunk, annyi sablonra lesz szükségünk. Értelemszerűen átforgatva mind a jobb, mind a bal oldali szárnyakra 1-1 sablon készítendő! A sablonokat elcsúszás ellen rágombostűzzük az anyagok hátoldalára, majd kb. 1-1 cm ráhagyással körbevágjuk. Most körbehaladva ráhajtjuk az anyagszéleket a sablonra és ráférceljük. Ahol a rajzon a sablon vonala szaggatott vonallal van jelezve, a ráhajtás fércelés nem szükséges. A sablonbéléses elemeket mindkét oldalon levasaljuk, ezáltal éleket kapnak. Közvetlenül az alapra való applikálás előtt eltávolítjuk a férceket, ezáltal kiszabadulnak a papírsablonok. (Amíg el nem kopnak-szakadnak, ismét felhasználhatóak!) Az ?éles" textilfoltokat rágombostűzzük az alapra és vagy kézzel vagy géppel rávarrjuk. Először az alsó szárny-párat applikáljuk. Vigyázzunk, hogy egyforma magasságba-távolságra kerüljenek egy-mástól! Megkönnyíti a pontos munkát, ha papírból kivágunk egy teljes pillangót. Ezzel ellenőrizhetjük, hogy az illesztés helyénvaló-e. Csak ott szükséges a foltok alapra varrása, ahol az anyag behajtott. A szabadon maradt szélekre ráfekszik a felső szárny-pár. Végül a középső testtel minden varrásszélet lefedünk, zárjuk. Most már csak a csápok vannak hátra: szálöltéssel vagy láncszemmel hímezzük, gombbal, gyönggyel vagy patent-párral ?szemezzük" a pillangót. Röpülhet a rendeltetési helyére!
LÓHERÉS TAKARÓA bemutatott minta az amerikai patchwork-technika egyik klasszikusa. Katalógusokban úgy szerepel, hogy ?az örök szépség és öröm blokkja". 
Nem éppen kezdőknek ajánlott alkotásról van szó. Szerencsére a foltvarrás mára annyira ismert lett nálunk, hogy itt az ideje valami nehezebbet ajánlani a haladóknak. Nehézségi foka abban rejlik, hogy mind a szabás, mind a varrás feltétlen pontosságot követel. Megengedhetetlen a lezserség, minden előírást be kell tartani. Gépi varrással csak a nagyon profik próbálkozzanak, a legszebb eredményt a kézzel való varrás adja.
Minél több blokkból - egységből - varrjuk, annál szebben érvényesülnek az egymásba fonódó, átúszó kerekek. A hatás eléréséhez két, kontrasztot képező anyagra van szükség. Szép, ha az egyik egyszínű. Kiegészítője - mint azt modellünk kékfestősorozata mutatja - lehet mintás. Nagyon tarkán is lehet varrni, de akkor kevésbé lesz elegáns. A munkaráfordítás miatt érdemesebb válogatott anyagokkal dolgozni.
A készítés az elemek kiszabásával kezdődik. Az előírt szálirányt kötelező betartani. Ha ezt nem vesszük komolyan, lehetetlen az íveket szépen illeszteni. Rajzoljuk rá a varrásvonalat a kiszabott elemekre. Ezeket lépésről lépésre egymáshoz varrjuk, mindig ellenőrizve, hogy a varrásvonalak egymáson fussanak. Gombostűk átszúrásával könnyen megtalálhatjuk a kívánt vonalat.
Nagy játék a kész blokkok összerakása. Ne siessük el a feladatot: próbáljunk ki sok variációt, kísérletezzünk mindaddig, amíg el nem érjük a kívánt hatást. Most a foltvarrás ismert szabálya szerint járunk el: a blokkokat előbb sorokba varrjuk, majd a sorokból egymás után összeállítjuk a takarót. Bélelés és hátlapkészítés után még szebb lesz az eredmény, ha tűzéses díszítést is alkalmazunk.
DOLÁNYI ANNA 
RAJZ: KASTENMAYER ANDREA
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.